Mykotoxiny jsou toxické metabolity plísní, různé chemické podstaty, vyskytující se v krmivech a potravinách. Poškozují zdraví lidí a způsobují ekonomické ztráty v chovech hospodářských zvířat.
„Když není plíseň, není mykotoxin“ NEPLATÍ !
Podle odhadů je ročně zamořeno zhruba 25% celosvětové produkce obilí. Pokud jsou mykotoxiny přítomny, dochází ke snížení zásob potravin a navýšení výrobních nákladů.
Jedná se vesměs o nízkomolekulární, poměrně rezistentní molekuly vůči chemické, biologické i fyzikální inaktivaci. Mají široké spektrum toxických účinků.
Pokud se již v surovinách vyskytují, lze s nimi těžko bojovat. U potravin je zakázáno mísení za účelem snížení obsahu mykotoxinů, nelze ani přidávat chemické látky za účelem snížení kontaminace. U krmiv je situace jiná.
RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.Stáhnout
Stanovení – metody detekce mykotoxinů
- Tenkovrstvá chromatografie (TLC)
- Kapalinová chromatografie (LC) s hmotnostní (MS) nebo fluorescenční detekcí
- Imunoenzymatické metody (ELISA) – kvantitativní, semikvantitativní, jednostandardové, pětistandardové, atp.
- Screeningové metody (lateral flow – proužkové testy) – provozní kvantitativní stanovení mykotoxinů rychlými testy, strip testy, odečet readerem, jednoduchá příprava i provedení testu
Poslední dvě metody Vám rádi nabídneme, včetně ukázek a zaškolení. Více informací v sekci ELISA testů nebo na vyžádání.
Ukázka stanovení 3 mykotoxinů v jednom vzorku
Ukázky reportů výsledků ve srovnávacích testech FAPAS